Wanneer je in Nieuw-Zeeland reist is de makkelijkste manier om van het zuid- naar het noord-eiland te komen via het water; de Cook Strait. Een paar keer per dag vaart er een veerboot van Picton naar Wellington en terug. Toen we de haven van Picton verlieten was er nog geen vuiltje aan de lucht, totdat we het open water op gingen; storm. En niet zo'n beetje ook! Waar het eerste half uur iedereen nog rondliep en genoot van het uitzicht, kwam een uur later niemand meer van z'n plek en had meer dan de helft van de passagiers een (gevuld) zakje voor de mond. Er waren zelfs mensen die in het midden van de boot op de grond lagen en niet veel meer konden dan een nieuw zakje aanpakken.. en dat 2 uur lang! Gelukkig bleven wij beiden gespaard van de zeeziekte. Maar zoveel beweging met zo'n grote boot is wel indrukwekkend, golven speelden ermee. We spraken een Nieuw-Zeelander die elke 6 weken met de boot overging, in 15 jaar had hij nog nooit zoiets meegemaakt, hebben wij weer..
De Cook Strait dus, vernoemd naar Captian Cook, de man die de Europeanen naar Nieuw-Zeeland heeft gehaald. Hij heeft die reis echter gemaakt zo'n 150 jaar na 'onze' Abel Tasman, de Dutchman die er verantwoordlijk voor is dat Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland heet. En daar zijn de Nieuw-Zeelanders best mee bezig, het grootste deel van de bevolking kent de geschiedenis van het land goed. En ja, als je tegen een NZ'er zegt dat je uit Nederland komt krijg je natuurlijk even geschiedenisles.. Dat gebeurde ook ons (vandaar bovenstaande kennis). Er zijn hier overigens bijna geen Nederlanders; het enige Nederlands wat we de laatste weken gehoord hebben is van onszelf.
De oorspronkelijke bewoners van NZ zijn de Maori's, de Maori-cultuur is nog altijd erg aanwezig in NZ, zo zijn we naar een Maori stam geweest die ons op traditionele wijze begroette, indrukwekkend! (voor de kenners van rugby, het nationale rugby-team doet dit voor elke wedstrijd waardoor de tegenstander al met knikkende knietjes tegenover ze staat..).
We zijn inmiddels aangekomen in Auckland, onze eindbestemming hier. Een grote stad waar ongeveer een derde van de NZ'se bevolking woont en zeker de moeite waard is. Verder is NZ een schitterend land met wisselvallig weer (in de herfst), regen en zon wisselden elkaar in snel tempo af. Gelukkig is het hier weer wat aangenamer dan op het zuid-eiland, een graad of 22. Op het zuidelijkste punt van onze reis, Queenstown, vroor het de hele dag en sneeuwde het. Op weg naar Queenstown zijn we overigens de 45°-lijn op de aardbol gepasseerd, slechts 5% van de wereldbevolking gaat in z'n leven over deze lijn, dit kan alleen in Nieuw-Zeeland en Chili. Morgen op naar Fiji!!
Tot zover een update vanuit hier, tot snel!
J&S